Ermelo's MannenKoor geeft jubileum concert en neemt CD op

Ermelo, 10 oktober 2008
In 1973 is door een aantal Ermelose mannen besloten om een koor op te richten. Al vrij snel waren er 38 leden en het Ermelo's MannenKoor (EMK) was geboren. Na veel omzwervingen in verschillende repetitie ruimten, zoals het jeugdgebouw aan de van Beekweg, de RK school aan de Wetstraat en de dorpshal aan de Putterweg kreeg het koor als repetitie mogelijkheid de Leemkuul aan de Eksterstraat. Tot op de dag van vandaag is daar elke maandagavond het koor te zien maar bovenal te horen. Als je veel en vaak repeteert zal er een moment komen dat het koor naar buiten wil treden. Het eerste openbare optreden was op 4 mei 1974 bij de dodenherdenking in de Nieuwe Kerk en op 8 mei 1974 eveneens in de Nieuwe kerk maar nu bij een zangdienst. Langzamerhand kreeg het koor wat meer bekendheid en het eerste grote concert was met het Utrechts Byzantijns koor in 1976. Verschillende dirigenten hebben voor het koor gestaan en hebben allemaal geprobeerd het koor een grotere uitstraling te geven. Op dit moment is Wiebren Buma de dirigent. Wiebren, een Ermeloכr van geboorte, is sinds augustus 2003 de vaste dirigent en heeft een nieuwe frisse lijn ingezet. Naast de bekende geestelijke liederen zijn een aantal (on)bekende koorwerken ingestudeerd door de mannen. Een koor wil natuurlijk zijn zangkunst ook aan anderen laten horen en dat gebeurt niet alleen bij concerten maar ook op geluidsdragers. De eerste geluidsdrager was in 1983 een langspeelplaat. In 1993 de eerste CD en muziekcassette en bij het 25 jarig jubileum wederom een CD en MC. Met het bekender worden van het koor wordt ook het aantal optredens groter en meer. Zo werd besloten om een koorreis met verschillende optredens te maken naar Canada en een koorreis in de voetsporen van Bach naar Duitsland.
De afgelopen maanden is er druk geoefend voor de CD opname en het jubileumconcert. In september zijn de opnamen gemaakt voor de nieuwe CD "Wees stil en luister" met daarop de verschillende stijlen die het koor zingt. Deze nieuwe CD zal vanaf 25 oktober tijdens het jubileumconcert te koop zijn. Tijdens het jubileumconcert, wat groots is opgezet, zal het EMK een aantal nummers samen zingen met de sopraan Sabine Wtrich. Daarnaast zijn nummers met begeleiding van het Harderwijks Strijkorkest en een aantal nummers met begeleiding van Bert Elbertsen op orgel/piano.
Het Jubileumconcert is op 25 oktober aanstaande en begint om 20.00 in de Immanuכlkerk aan de Stationsstraat in Ermelo.