dinsdag 12 november 2019

De Immanuכlkerk schudde op zijn grondvesten

Ermelo, 8 november 2009

Het Don Kozakkenkoor Wanja Hlibka gaf zaterdagavond 7 november een galaconcert in de Immanuכlkerk in Ermelo. Dit internationaal gerenommeerde kozakkenkoor was voor de eerste keer in Ermelo te beluisteren. In nauwe samenwerking met het Ermelo’s MannenKoor (EMK) is dit galaconcert tot stand gekomen. Bijna een jaar geleden zijn hiervoor de eerste contacten al gelegd. Ondanks hun zeer drukke agenda met vele optredens in Europa, is het toch gelukt om het Don Kozakkenkoor naar Ermelo te halen. Tijdens het galaconcert was tevens het accordeonduo “TOEAC” te beluisteren en liet het Ermelo’s Mannenkoor zich ook niet onbetuigd. Avondvullend programma  Na een welkomstwoord door de voorzitter van het EMK, opende dit koor de avond met een drietal liederen. Een goede start gezien de reacties van het publiek. Vervolgens liet TOEAC horen dat een accordeon meer kan zijn dan het muziekinstrument zoals velen dit kennen. Zij speelden vol overgave delen uit “Holbergsuite” van Edvard Grieg. Het Don Kozakkenkoor toonde op zijn beurt dat alle leden uitzonderlijke en dynamische stemmen hebben en sommigen zelfs ware topsolisten zijn. Vanaf de eerste tonen van het lied “Erster Psalm Davids” kregen zij alle toehoorders op het puntje van hun stoel. Hoewel dit koor deze avond uit 13 mannen bestond wisten zij, daar waar nodig, een volume te produceren dat de Immanuכlkerk op zijn grondvesten deed schudden. Tot en met het laatste lied voor de pauze wisten zij het publiek te boeien met hun Russische wonderstemmen.Na de pauze wederom een optreden van het EMK. In dit blok brachten zij o.a. het nieuw ingestudeerde lied “Zion’s Walls” ten gehore. TOEAC opende hun tweede optreden met “Gesprek met de schaduw”, een muziekstuk dat met veel expressie werd gebracht. Het Don Kozakkenkoor zong vervolgens vol overgave diverse bekende liederen, waaronder “Kalinka”. Ieder lied werd door het enthousiaste publiek gewaardeerd met een enorm applaus. Na hun laatste lied zelfs met een staande ovatie. Na de sluiting van deze avond door de voorzitter en het uitreiken van de bloemen, gaf het Don Kozakkenkoor nog een toegift. Hun galaconcert in Ermelo mag een enorm succes worden genoemd.De leiding van het Ermelo’s MannenKoor was in handen van Wiebren Buma en Bert Elbertsen verzorgde de muzikale begeleiding. De presentatie was in handen van Stans Eelman.