Prachtig “Bevrijdingsconcert” in het Dolfinarium Harderwijk

BevrijdingsconcertOmdat het inmiddels 70 jaar is geleden dat Nederland is bevrijd van de Duitse bezetting, is er op 9 april een groot bevrijdingsconcert gegeven in het Dolfinarium te Harderwijk. In deze unieke locatie werd het concert “Harderwijk vrij” uitgevoerd door het Interkerkelijk Mannenkoor Euterpe uit Voorthuizen en het Ermelo’s MannenKoor die de zang voor hun rekening namen. De muzikale begeleiding werd verzorgd door Jan Vayne (vleugel), Lenneke Dijkens (viool), Wilma Schouten (dwarsfluit en vleugel), Bert Elbertsen (vleugel), de Christelijke Muziekvereniging Jubal uit Dedemsvaart en het koperensemble Gelre Brass uit Harderwijk. Ook de stadsdichter van Harderwijk, Theo Bakker, verleende zijn medewerking. Rond 20.00 uur werd het in het DolfijndoMijn donker en werden er beelden vertoond van overkomende vliegtuigen, waarbij veel geluidseffecten te horen waren en windverplaatsing te voelen was. Na deze indrukwekkende beelden en geluiden zette Jubal en Gelre Brass het openingsnummer in, direct gevolgd door het openingswoord van de locoburgemeester van Harderwijk. Hierna waren alle aanwezige koren en muzikale begeleiding afwisselend te beluisteren, al dan niet in samenwerking. Het EMK maakte vooral indruk met het lied “Frieden”. Het bevrijdingsconcert werd een groot feest van “herkenning” waarbij veel bekende muziek uit de oorlog, maar ook hedendaagse muziek die betrekking heeft op het herdenken van de bevrijding, ten gehore werd gebracht. De stadsdichter Theo Bakker, droeg een gedicht voor die speciaal voor deze gelegenheid is gemaakt. Aan het eind van het bevrijdingsconcert verleenden ook enkele dolfijnen medewerking aan het programma. Een mooie afsluiting van een prachtig bevrijdingsconcert.